SMK sľubuje nižšiu DPH na lieky a deň voľna pre darcov krvi

27.01.2012 Celý región

Bratislava 27. januára (TASR) – Nižšiu DPH na lieky, zvýšenie platieb za poistenca štátu alebo deň voľna pre darcov krvi. Presadenie týchto opatrení sľubuje vo svojom volebnom programe SMK. Na dnešnej tlačovej besede plánované zmeny v oblasti zdravotníctva predstavila podpredsedníčka strany pre sociálne veci, rodiny a zdravotníctvo Gabriella Németh.

\"Možno najzávažnejšou zmenou oproti platnej legislatívy je, že v každom prípade chceme znížiť DPH na lieky z doterajších desať na šesť percent,\" zdôraznila Németh. Doriešiť treba podľa nej aj platy lekárov, sestier a ďalších zdravotníckych pracovníkov a zvýšiť kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti. SMK by platby za poistencov štátu zvýšila minimálne na päť percent. Nemocenské dávky by zas strana chcela navýšiť na 70 percent vymeriavacieho základu.

SMK tvrdí, že treba urobiť rázne kroky na to, aby sa nastavilo správne financovanie zdravotníctva. \"Medzi najdôležitejšie body, ktoré by nás mali doviesť k dosiahnutiu cieľov, v prvom rade patrí čo najrýchlejšie zavedenie financovania nemocníc na základe DRG,\" podčiarkla podpredsedníčka SMK.

Darcom krvi by strana chcela prinavrátiť spoločenské uznanie. Za deň, v ktorý sa zúčastnia na odbere, by mali dostať deň voľna a preplatenie cestovných nákladov.

Vyšším územným celkom by strana dala vyššie kompetencie pri tvorbe minimálnej siete zdravotnej starostlivosti.

\"V žiadnom prípade nesmieme dopustiť, aby sa zopakovala situácia z konca roka 2011, kedy bolo ohrozené zdravie a život obyvateľov,\" vyhlásila podpredsedníčka SMK.
 

Vyberte región